Ida Impact op Golf van Mexico gaat door | Rigzone
(De standpunten en meningen in dit artikel zijn die van de toegeschreven bronnen en weerspiegelen niet noodzakelijk de positie van Rigzone of de auteur.)
In de editie van de olie- en gasindustrie hits en missers van deze week kijken Rigzone’s vaste marktkijkers naar de aanhoudende impact van Ida, olie- en gasprijsbewegingen, de laatste updates van de US Energy Information Administration en meer. Lees verder om erachter te komen wat ze te zeggen hadden.
Rigzone: Wat waren enkele marktverwachtingen die zich de afgelopen week daadwerkelijk hebben voorgedaan – en welke niet?
Tom Seng, directeur – School of Energy Economics, Policy and Commerce, Collins College of Business van de University of Tulsa: De impact van orkaan Ida op de productie en infrastructuur van de Amerikaanse Golf van Mexico (GOM), zowel offshore als onshore, blijft de herstart van de bevoorradings- en raffinagecapaciteit vertragen. De infrastructuur van de etherische olie-industrie, van offshore-platforms tot onderwaterverzamelsystemen, onshore pompen en opslag, bevoorradingshavens en zelfs helihavens, is getroffen. Het Amerikaanse Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE) schatte dat 76 procent van de olieproductie en 74 procent van de aardgasproductie op 9 september nog steeds was stilgelegd. Windschade, overstromingen en stroomuitval aan land hebben echter geleid tot aanhoudende inperking van de raffinagecapaciteit van ongeveer een miljoen vaten per dag, wat een bearish toon aan de vraagzijde van de vergelijking toevoegt. Als zodanig kon WTI het niveau van $70 niet vasthouden dat vorige week werd overtroffen, terwijl ruwe Brent-olie daalde tot onder de $72 in een handelsweek met een korte vakantieperiode. De keerzijde van olie was het nieuws dat Saoedi-Arabië van plan is de prijs te verlagen waartegen het ruwe olie in Azië verkoopt. Verder kondigde China aan dat het een deel van zijn aardoliereserves zou vrijgeven om het verlies van de Amerikaanse overheid te compenseren … Ondanks de neerwaartse druk van deze week, blijft de WTI ongeveer $ 19 per vat (40 procent) hoger dan in het begin van het jaar.
Het Weekly Petroleum Status Report van de EIA van deze week weerspiegelde zowel de leverings- als de raffinagestoringen veroorzaakt door orkaan Ida. De commerciële olievoorraden daalden met -1,5 miljoen vaten, terwijl industrieanalisten een daling van -2,5 miljoen vaten eisten. De API meldde dat de voorraden met -2,9 daalden. De totale hoeveelheid opgeslagen ruwe olie staat nu op 424 miljoen vaten, wat zes procent onder het 5-jaargemiddelde voor deze tijd van het jaar ligt. De bezettingsgraad van de raffinaderij was 81,9 procent tegenover 91,3 procent een week eerder. De totale voorraden motorbenzine daalden met -7,2 miljoen vaten en liggen nu vier procent onder het 5-gemiddelde voor deze tijd van het jaar. De API had opgeroepen tot een daling van de benzinevoorraden met -6,4 miljoen vaten. De destillaatvoorraden daalden met 3,1 miljoen vaten en zijn nu gedaald tot 12 procent onder het 5-jarig gemiddelde. Ruwe olievoorraden op het belangrijkste Cushing, OK. Hub steeg met 1,9 miljoen vaten tot 36,4 miljoen vaten, of ongeveer 48 procent van de capaciteit daar. Er werd geen ruwe olie onttrokken aan de Strategic Petroleum Reserve. De Amerikaanse olieproductie daalde tot 10 miljoen vaten per dag door het wegvallen van de GOM-voorraad.
De Amerikaanse economie slaagde er niet in de prijs van ruwe olie te ondersteunen, aangezien de Dow, S&P en NASDAQ allemaal daalden van hun recente recordhoogtes. De kracht van de US-dollar hielp deze week ook om een eventuele rally in de olieprijzen te onderdrukken.
Phil Kangas, Amerikaanse partner-in-Charge, energieadvies, natuurlijke hulpbronnen en mijnbouw, Grant Thornton LLP: Het is niet verrassend dat het aantal boorinstallaties een pauze zag in hun lange opwaartse klim nadat orkaan Ida de productie in de Gulf Coast had uitgeschakeld. Baker Hughes meldde dat het aantal boorinstallaties vorige week met 11 is gedaald, waarbij offshore-activa in de Golf van Mexico de grootste dalingen voor hun rekening namen. Zowel de WTI- als de Brent-prijzen zetten hun herstel na de verliezen van medio augustus voort, gestimuleerd door het beperkte aanbod, de verbeterde vraag uit China en het besluit van OPEC+ om de geplande bescheiden aanbodstijgingen tijdens de herfst vast te houden.
Samuel Indyk, senior analist bij uk.investing.com: Het vraagbeeld rond Covid-19 is de afgelopen week op een vergelijkbaar spoor gebleven. Er zijn tekenen dat de zaken in China verbeteren, wat het herstel van de Aziatische brandstofvraag zou moeten helpen. Het beeld in de VS en Europa blijft stabiel en hoewel er een risico bestaat op een heropleving naarmate we de winter naderen op het noordelijk halfrond, is het waarschijnlijk dat het herstel van de vraag doorzet.
Mark Le Dain, Vice President of Strategy bij Validere: Aanzienlijke leveringen aan de Golf van Mexico blijven stil omdat raffinaderijen weer online komen. Deze dynamiek zou volgende week een bullish opslagrapport moeten opleveren, aangezien het stormgerelateerde vraagverlies ook is hersteld.
Tom McNulty, hoofd en energiepraktijkleider in Houston bij Valuescope, Inc: Aardgas is sinds april verdubbeld in prijs. Het is essentieel voor stroomopwekking en voor veel downstream industriële processen en de vraag is blijven stijgen naarmate de productie daalde. De impact van Ida zal van voorbijgaande aard zijn; het evenwicht tussen vraag en aanbod moet worden hersteld door aanzienlijke verhogingen van de Amerikaanse productie op langere termijn.
Rigzone: Wat waren enkele marktverrassingen?
Seng: De verspreiding van de Covid-19-virusvariant en de mogelijke vernietiging van de vraag leken de door Ida veroorzaakte onrust op de achtergrond te raken. Zeker, $ 5,00 voor aardgasfutures van oktober 2021 was een verrassing.
Kanga’s: De uitgebreide schade van orkaan Ida was een opmerkelijke verrassing. Volgens schattingen van Bloomberg was het verlies aan ruwe olieproductie van Ida in de 10 dagen na de storm 32 procent hoger dan die van Katrina in 2005 en 42 procent hoger dan die van Gustav/Ike in 2008 over vergelijkbare periodes. In de week na de storm schatte het Bureau of Safety and Environmental Enforcement dat bijna 90 procent van de productie in de Golf van Mexico in de VS nog steeds werd opgesloten.
Indijk: De tijd dat de olieproductie in de Golf van Mexico weer online kwam, was enigszins verrassend. De laatste gegevens van het Bureau of Safety and Environmental Enforcement schatten dat 76,88 procent van de olieproductie in de GOM stil blijft liggen, meer dan een week nadat orkaan Ida door het gebied trok. De EIA meldde dat de wekelijkse olieproductie in de VS na Ida het sterkst daalde.
Mcnulty: Waarom exporteert Rusland minder gas dan voorspeld? Alle redenen die ik kan bedenken zijn niet al te goed. Ik ben als een gebroken record, maar de VS moeten aardgas blijven benadrukken als een cruciaal energieproduct dat de energietransitie bevordert in plaats van vertraagt. En er ook voor zorgen dat het Europa kan bevoorraden als dat nodig is.
Stuur een e-mail naar andreas.exarheas@rigzone.com om contact op te nemen met de auteur
creditSource link