Noreco start Bifrost Carbon Capture Project Offshore Denemarken | Rigzone
Het in Noorwegen gevestigde olie- en gasbedrijf Noreco is een samenwerking aangegaan om het Bifrost-project voor koolstofafvang en -opslag (CCS) te ontwikkelen.
Project Bifrost heeft tot doel de bestaande Noordzee-infrastructuur te hergebruiken en tegelijkertijd CO2-opslag in een uitgeput offshore gasveld aan te tonen.
Noreco en haar partners zullen het potentieel voor CO2-transport en -opslag op het Harald-veld in de Deense Noordzee evalueren met een verwachte opstartcapaciteit van 3 miljoen ton CO2 per jaar (m/tpa). Harald is een gascondensaatveld dichtbij de Noorse mediaanlijn, aangezien het het meest noordelijke veld van Denemarken is.
Wat zijn partners betreft, werkt het samen met het Deense Ørsted, de Technical University of Denmark (DTU) en het Danish Underground Consortium (DUC).
Vermeldenswaard is dat de DUC bestaat uit TotalEnergies als exploitant, Noreco en Nordsøfonden. De DUC produceert 97 procent van het gas en 85 procent van de olie uit de Deense Noordzee. Ook werkt DUC aan de herontwikkeling van het Tyraveld.
Het nieuw gevormde CCS-partnerschap heeft financiering aangevraagd in het kader van het ‘Energy Technology Development and Demonstration Program’ (EUDP), een Deense overheidssubsidieregeling.
Project Bifrost zal rijpen tot een definitieve investeringsbeslissing (FID) als de aanvraag voor financiering en het volgende ontwikkelings- en demonstratieprogramma succesvol blijken te zijn.
De reikwijdte van de EUDP-aanvraag omvat een studie om het aanzienlijke potentieel van het gebruik van extra DUC-reservoirs in de Noordzee te kwalificeren zodra deze beschikbaar komen, evenals de mogelijkheid om de bestaande pijpleidinginfrastructuur te gebruiken die de DUC-velden met Denemarken verbindt. Hergebruik van de pijpleidinginfrastructuur naar de Deense kust zou een eerste stap kunnen zijn om verbinding te maken met een toekomstig Europees kosten- en klimaatefficiënt CO2-transportsysteem.
“Onze activa in de Deense Noordzee, met name de unieke pijpleidinginfrastructuur, kunnen een potentiële factor zijn om Denemarken als CCS-hub te vestigen. Project Bifrost, met zijn aanzienlijke opslagcapaciteitspotentieel, is de eerste tastbare stap die Noreco zet om ervoor te zorgen dat CCS deel uitmaakt van de groene transitie in onze sector”, aldus John Hulme, COO van Noreco, John Hulme.
“Wanneer de olie- en gasproductie geleidelijk stopt, is het gebruik van bestaande infrastructuur voor het afvangen en opslaan van koolstof een aantrekkelijk alternatief vanuit zowel klimaat- als economisch perspectief”, voegde hij eraan toe.
“Als bedrijf zien we de voordelen van een holistische benadering om het potentieel voor CCS verder te ontwikkelen. Dit omvat het potentieel voor een binnenlands en internationaal CO2-transportsysteem, omdat we denken dat een geïntegreerd industriesysteem efficiënter kan zijn. CCS kan een belangrijk onderdeel zijn van het behalen van de ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen van Denemarken, vooral als er een samenwerking is tussen de CCS-spelers”, besluit Hulme.
Stuur een e-mail naar bojan.lepic@rigzone.com om contact op te nemen met de auteur
creditSource link